Щорічно 22 квітня відзначається Міжнародний день Землі - свято, що символізує початок сучасного екологічного руху. 

Мета цього дня - звернути увагу на проблеми навколишнього середовища, тому в цей день зазвичай проводиться безліч екологічних заходів. Але не тільки. Його сенс давно ступив за рамки чисто природоохоронної акції, відзначаючись також і в ім'я миру в усьому світі та солідарності всіх народів людства.

В цьому році, в 51 річницю Дня Землі, у свята з'явився новий слоган - "Відродити нашу Землю". Зміна клімату, втрата біорізноманіття, пандемія COVID-19, природні катаклізми і економічна криза - все це показало, наскільки тісно пов'язано благополуччя людини і навколишнього середовища. Зараз, коли життя починає повертатися в звичне русло, найбільша загроза для нас - спокуса вирішити, що криза минула, і продовжити жити, як раніше.

Всього декілька простих правил життя допоможуть зберегти навколишнє середовище.

  1. Робіть паузи у використанні води. Залишаючи включену воду, поки чистите зуби, ви витрачаєте даремно майже 500 л води на місяць. 

  2. Вимикайте електронну апаратуру. Телевізор, DVD-програвач, комп'ютер навіть в сплячому режимі витрачають енергію. Німецькі вчені підрахували, що в одній тільки Німеччині таким чином за тиждень витрачається кількість енергії, відповідна виробленню двох електростанцій за цей ж тиждень. Тому будьте уважними і не забувайте натиснути на кнопку “Off”.

  3. Не залишайте зарядний пристрій у розетці. Більшість зарядок для телефонів, планшетів, фотокамер, електронних іграшок споживають енергію, навіть коли прилад до них не підключений.

  4. Економте на упаковці. Отримувати красиво упаковані подарунки люблять всі. Але в більшості випадків можна не рвати папір, а обережно розгорнути подарунок і використовувати упаковку повторно.

  5. Відмовтеся від пластикових пакетів. Немає приводу не вірити дослідженням, в яких стверджується, що дрібні частинки поліетилену, що потрапили в океан, вже починають знищувати ланцюжок харчування.

  6. Дотримуйтесь правил сортування упаковки, а також здавайте використані батарейки до спеціальних пунктів переробки.

  7. Відмовляйтесь від пластикових соломинок для напоїв, або придбайте багаторазову. 

ДЗЕМЛІ