26 квітня 1986 року – День Чорнобильської трагедії. Саме у цей день, 35 років тому, сталася одна з найтрагічніших подій в історії всього людства – аварія на Чорнобильській атомній електростанції.

Вночі о 01:23 на Чорнобильської АЕС в результаті серії теплових вибухів був зруйнований 4-й реактор. Значна кількість радіоактивних речовин потрапила в навколишнє середовище. Однак, ця трагедія могла бути набагато страшнішою, адже слідом за першим вибухом, міг статися другий - ще більш потужний. Проте, цю загрозу відвернули пожежники з Прип’яті, Чорнобиля та чергова зміна станції, які не шкодуючи свого життя першими взяли на себе удар ядерної стихії, щоб зменшити масштаби катастрофи та врятували світ від біди. 

Для подальшої ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС були задіяні десятки тисяч людей різних професій: пожежники, військовослужбовці, правоохоронці, будівельники, транспортники, медпрацівники тощо, яких називають єдиним словом - ліквідатори.

Але Чорнобиль – не тільки трагедія, подвиг, а й пам'ять. 

На сьогоднішній день в його зоні розташувався Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Адже, до великого щастя, вже через кілька років після аварії на ЧАЕС дослідники відмічали поступове відтворення тваринного і рослинного світу. Зафіксували зростання чисельності не тільки типових, а й рідкісних видів флори та фауни, занесених до червоної книги. До того ж, до самої зони відчуження наразі можливо потрапити на екскурсію. Але відвідувачі Чорнобильської зони, повинні пам'ятати, що цей район був результатом трагічної катастрофи і зовсім не схожий на парки розваг. В цілому рівні радіації тут набагато нижче, але ці ділянки все ще забруднені.